تاریخ:
مرداد 1390
نویسنده:
فهیمه بهرامی
کلیدواژه ها:
قیمت - داخلی - جهانی

بر اساس آمار بانک جهانی در بخش انرژی شاخص بهای انرژی در ماه می 2011 به میزان 6 درصد نسبت به آوریل کاهش داشت ولی نسبت به سال گذشته در همین ماه حدود 40 درصد افزایش داشته است.اما علت عمده کاهش شاخص انرژی طی یک ماه گذشته مربوط به کاهش بهای نفت خام و گاز بوده است.بطوریکه قیمت نفت خام در ماه می نسبت به آوریل حدود 7 درصد و قیمت گاز اروپا و ژاپن نیز حدود 2 درصد کاهش داشته است. از عمده ترین دلایل کاهش قیمت نفت خام می¬توان به نگرانی از شرایط رشد اقتصاد جهانی و همچنین کاهش تقاضای نفت اشاره نمود (محدود شدن بازار در نیمه دوم سال).یکی دیگر از دلایل کاهش تقاضا برای نفت مربوط به تعمیر و بازیابی فصلی پالایشگاهها می‌باشد که البته باعث کاهش ذخایر نیز گردیده است. اما در بخش غیر انرژی و در گروه فلزات اکثر فلزات در ماه می 2011 کاهش قیمت داشته¬اند که عمده‌ترین دلیل آن به شرایط سیاسی چین و کاهش تقاضا مربوط بوده است.اما بیشترین کاهش قیمتها در گروه فلزات مربوط به نقره با 13 درصد و بیشترین افزایش مربوط به طلا با 2 درصد بوده است. علت افزایش قیمت طلا به انتقال تقاضا از بازار نقره به سمت بازار طلا عنوان گردیده است. اما براساس آمار منتشره از سوی بانک جهانی و همچنین فائو شاخص مواد غذایی در پایان ماه می سال 2011 نسبت به تخمین تجدید نظر شده در ماه آوریل حدود 1 درصد کاهش داشته است. اما 37 درصد بالاتر از ماه می 2010 و 2 درصد پایینتر از نقطه اوج آن در فوریه 2011 قرار دارد.کاهش اندک شاخص در حقیقت بیشتر تحت تاثیر کاهش قیمت جهانی غلات و شکر قرار داشته است تا افزایش قیت گوشت و لبنیات ضمن آنکه عدم تغییر قیمت چربیها نیز به این موضوع کمک کرده است.در همین راستا شاخص قیمت غلات در می 2011 از آوریل سال مذکور 1 درصد پایینتر ولی از می 2010به میزان 69 درصد بالاتر می¬باشد.شاخص قیمت چربیها با متوسط 259 در ماه می بدون تغییر بوده است ولی نسبت به سال گذشته در همین ماه 38 درصد رشد را تجربه نموده است.شاخص قیمت گوشت کمی بالاتر از آوریل و 10 درصد بالاتر از ژانویه قرار گرفته است. شاخص قیمت لبنیات کمی بالاتر از آوریل قرار دارد. شاخص قیمت شکر نیز 10 درصد پایینتر از آوریل و 26 درصد پایین‌تر از ژانویه (رکورد قیمتها در سال جاری) بوده است. همچنین بررسی روند تغییرات قیمت جهانی کالاهای اساسی در می 2011 گویای آن است که بیشترین کاهش مربوط شکر با 10 درصد و چای کولمبو با 9 درصد بوده وبیشترین افزایش قیمت نیز به گندم سخت آمریکا با 6درصد تعلق داشته است.اما نسبت به سال گذشته بیشترین افزایش قیمت مربوط به انواع گندم با میانگین 90 درصد،ذرت و جو به ترتیب با 88 و 46 درصد بوده است.عمده ترین دلایل افزایش قیمت محصولات مذکور به دلیل نگرانی از تاثیر شرایط بد جوی بر تاخیر در کاشت بهاره محصولات و در نتیجه کاهش ذخایر کشورهای عمده صادرکننده و همچنین تغییر ارزش دلار بوده است.


محصولات پژوهشی
ارتباط با ما

 آدرس: تهران، خيابان كارگر شمالی، روبروی پارك لاله، ساختمان ١٢۰٤
 تلفن: ٦٦٤٢٢٣٧٨-٨۰
 دورنگار: ٦٦٩٢٩٦٣٤
 پست الكترونيک: info@itsr.ir